De SuperSlideQam

De webcam voor de glijbaan van het Q42-kantoor in Amsterdam.
Bekijk alle foto's

w00tcamp
Een project van w00tcamp 2013

Over de Super Slide Qam

Het team van boven naar beneden: Remco, Michiel, Frens, Mark en Roelf-Jan

Wat? Wat is een Super Slide Qam?

Als je in een pretpark in een achtbaan gaat, wordt er vaak een foto van je gemaakt. Zo'n systeem wilden wij ook hebben, maar dan voor de glijbaan op ons kantoor in Amsterdam. Zo'n systeem kost vast duizenden euro's, maar met wat hardware hebben wij het voor ongeveer 100 euro voor elkaar gekregen.

Hoe zit onze setup in elkaar?

Arduino

Eerste stap in het proces is een Arduino met ultrasonic sensors. Deze meten door middel van geluid op welke afstand er een object is. Dit signaal gaat door allerlei gekleurde draaidjes en ledjes. Uiteindelijk sturen we een signaal naar de RaspberryPi.

RaspberryPi

De RaspberryPi ontvangt een signaal via van de Arduino. De Arduino en RaspberryPi werken allebei met een ander voltage, dus ook hier gaat het signaal weer door weerstandjes en ledjes (om te debuggen!). Vervolgens maken we met de RaspberryPi een foto en sturen we dit naar de server.

Server

De server draait uiteraard in de cloud. Op Azure hebben we genoeg storage ruimte om de komende jaren onze glijbaan foto's op te slaan. De server ontvangt de foto en nadat deze is opgeslagen sturen we die ook door naar Twitter, TumblR en Google Analytics. Google Analytics? Ja tuurlijk, we willen ook weten hoeveel mensen er per dag van de glijbaan gaan natuurlijk. Met Google Analytics houden we dat bij. We geven ook alle verbonden clients een signaaltje dat er een nieuwe foto is. Dit doen we door middel van SignalR, op die manier krijgt iedereen real time een nieuwe foto op zijn scherm.

Client

Via de client kan je de nieuwste foto bekijken en natuurlijk ook bladeren door alle oude foto's. Voor de website is gebruik gemaakt van de javascript librarys Masonry en MomentJS. De data wordt met behulp van SignalR en een Json Api van de server opgehaald.

Hoe is de SuperSlideCam tot stand gekomen?

Tijdens het awesome w00tcamp 2013 weekend heeft team SuperSlideCam twee dagen dag en nacht geknald om van scratch een werkende opstelling te maken. Hieronder een aantal foto’s van het proces, zoals je ziet hebben we alles zelf gehackt: